Арабіка і робуста. В чому різниця?
Трохи про каву
Немає такої країни, де б не вживався кави.
Кава став найпопулярнішим напоєм. Більш ніж 400 мільярдів чашок випивається щорічно на всій планеті. Це - товар, що стоїть другим в світі після нафти. Для багатьох людей кави став способом життя.
Кава - це напій, що об'єднує людей для невимушеної бесіди, взбадривающий у моменти втоми. Напої з натуральної кави мають тонкий, приємний аромат і смак.
Чашка ароматного, приємного і гіркуватого чорної кави добре доповнює обід або вечерю. Кава з молоком або з вершками зазвичай подають до сніданку.
Помірне споживання кави сприяє позбавленню від втоми, легкого перебігу думки і збільшення швидкості виконання звичних для людини дій.
Про каву відомо з 6-го століття, коли купці з Ефіопії привезли його в Ємен. Є письмові свідоцтва 12-го століття про вирощування кави в Йемені. Протягом наступних 200 років збудливий гарячий напій, приготований з обсмажених і мелених кавових зерен і званий у арабів кавха (загальне слово для позначення вина та інших стимуляторів), а у турків кахвех, став дуже популярний в ісламському світі, а з 1600 року і в Європі. Єдиним центром кавової торгівлі була Мекка. Саме звідси цей чудовий напій, а з ним і культура вирощування арабіки почали свій хід по всьому світу. Аж до початку XX століття світ пив тільки арабіку.
Кавове дерево
Кавове рослина являє собою вічнозелене дерево. Всі кавові плантації знаходяться в тропічній зоні, розташованій поблизу екватора, між південними і північними тропіками.
Деякі види дикорослих арабіки досягають 4 – 5 м, а дикоростучої робусти - 10 - 12 м. Культивують в основному невисокі дерева, підрізаючи рослини на висоті 180-200 див. Це робиться для підвищення врожайності кави та зручності збору кавових плодів.
Зеленувато-сіра кора приховує біло-кремове деревину кавового дерева. Листя пікоподібні, воскові, блискучі, що досягають 10 - 15 см в довжину. В їх пазухах зав'язуються білі трубчасті до 2 см довжини квітки, які мають запах цитрусових або жасмину. Квіти зібрані в грона і охоплюють гілку зразок манжетки. Цвітіння триває приблизно 2 - 3 дні. Кавові дерева унікальні тим, що на гілці одночасно можуть перебувати і квітки, і ягоди всіх ступенів зрілості.
Арабіка
Кава арабіка відбувається з високогірних районів Ефіопії. Кавові ягоди, вирощені на високогір'ї, мають більше м'якоті, вони багатші цукрами та іншими органічними сполуками. Середня щорічна кількість опадів, необхідне для вирощування арабіки, - 1500 - 2000 мм/рік. Арабіка росте і плодоносить краще, в умовах зміни сухого і дощового сезонів. На її частку нині припадає близько двох третин обсягу виробництва кави в світі.
Робуста
Кава робуста отримав поширення з початку XX століття, після спустошливої знищення плантацій арабіки хворобою, званої Листова іржа. У 1900 р робуста була вперше завезена на Яву з Конго і в даний час стала важливою господарською культурою для багатьох тропічних країн. Робуста стійка до хвороб і більш урожайна ніж арабіка (до 3,5 т/га).
Плантації робусти розташовуються головним чином на нижніх частинах схилів, де не виживає більш вибаглива арабіка. Робусті потрібно теплий вологий клімат, вона добре росте на нижніх схилах і в долинах при середньорічній температурі 22-26 градусів С і хорошою вологості. Дерево гине при температурі нижче +10 градусів С. Робусту вирощують в основному в Азії та Африці, а, наприклад, в Колумбії та Коста-Ріці її вирощування заборонено законом.
Арабіка і робуста відмінності
Відмінності між арабікою і робустою дуже помітні. У робусті порівняно з арабікою майже в два рази більше кофеїну, амінокислот і хлорогеновых кислот. Хлорогеновые кислоти додають до смаку робусти терпку ноту. У арабіці на 60% більше різних масел. Багато летючі ароматичні сполуки, що утворюються в процесі обжарювання, розчиняються в оліях, виступаючих на поверхню зерна. При приготуванні напою вони вивільняються і беруть участь у формуванні яскравого аромату і смаку арабіки. Зелені зерна робусти піддають спеціальній обробці, щоб пом'якшити її терпкий смак і гіркота. У великих господарствах ведеться селекційна робота по виведенню нових сортів із зменшеною кількістю кофеїну і поліпшенням смакових якостей.
В основному робусту застосовують для виготовлення комерційних кавових сумішей і розчинної кави.
Джерело: Е. Іллі «Еспрессо»
100% Арабіка
Для приготовления кофе используются плоды двух видов кофейного дерева: арабика и робуста. 100% Арабика особенно ценится как вид из – за интенсивного аромата, богатства вкуса, плавного действия на организм, меньшего содержания кофеина. Кофе вида «робуста» содержит в 2-3 раза больше кофеина, используется при составлении смесей, для удешевления продукта. Смеси с робустой дают более плотную крема (плотная пенка, покрывающая поверхность эспрессо при правильном его приготовлении), но по цвету она будет отличаться от крема в арабике. Умілий Бариста (кваліфікований фахівець в області приготування напоїв на основі еспрессо) домагається з 100% арабіки пишною і стійкою крему, причому, смак такого кави буде відрізнятися багатогранним букетом і чарівним ароматом.
І, як висновок, можна сказати що краще, арабіка або робуста. Краще самому спробувати каву Black Bull того і іншого сорту, і визначити, який подобається саме вам.